Skeittikoulu villitsi Nousiaisissa

Taija HäggYleinen

IMG_1556

 Syksyisenä keskiviikkoiltana Nousiaisten keskusta tuntuu uinuvan auringon paisteessa. Muutama kaupassakävijä, joku noutamassa ruokaa paikallisesta kebab-ravintolasta. Henrikin koulun etupihalla joukko nuoria istuskelee penkeillä, koulun takana kaksi poikaa keulimassa KTM:llään ja Kaitaraistentiellä huristelee kaksi loppuun asti tuunattua autoa, joista toiseen on maalattu 1970-luvun itäsaksalaisen poliisiauton tekstit.

Aivan erilainen tunnelma sen sijaan vallitsee Henrikin koulun takapihan skeittiparkilla, jossa on käynnissä Mihi-skeittikoulu. Paikalla on yli kaksikymmentä innokasta aloittelijaa kypärineen ja polvi- ja rannesuojineen. Aktiiviskeittareiden ohjein rakennettu Nousiaisten skeittipuisto sopii harjoitteluun erinomaisesti, sillä eri vaikeusasteita olevat rampit mahdollistavat kaikenlaisten temppujen harjoittelun. Puisto on rakennettu myös BMX-pyörille ja scoottauslaudoille sopivaksi, jolloin mahdollisimman moni voi käyttää sitä. Kaikki nämä ovat erinomaisia liikuntalajeja, sillä ne kehittävät tasapainoa ja kehonhallintaa. Skeittikoulun opettajat Anselmi ja Topi skeittaavat nuorten kanssa ja näyttävät siinä sivussa oikeita liikeratoja. Perushyppy ollie sujuu jo monelta. Siksi harjoitellaankin jo vaativampia liikkeitä, kuten kickflipiä ja heelflipiä.

IMG_1603

 Vaikka skeittaus vaatii fyysistä kyvykkyyttä ja runsasta harjoittelua, eivät näkevät lajin harrastajat skeittauksen laajemmin kuin pelkkänä liikuntalajina. Myös lajin syntyhistoria on täynnä spontaanisuutta, toiminnan kautta syntynyttä luovuutta ja jatkuvaa kehitystä. Skeittaus syntyi 1950-luvun Kaliforniassa, jossa lainelautailijat pitivät hauskaa ja harjoittelivat taitojaan tuulettomina päivinä. Tyhjät uima-altaat toimivat hyvinä harjoittelupaikkoina, joissa saattoi harjoitella pyörillä varustetun surffilaudan päällä. Sittemmin skeittaus tuli osaksi nopeasti kasvavien amerikkalaisten ja eurooppalaisten kaupunkien lähiönuorten kulttuuria, ja se muodostui osaksi punk- ja hiphop-nuorisokulttuuria. 1990-luvun loppuun mennessä skeittaus erosi aiemmista alakulttuuriyhteyksistään ja kasvoi omaksi toimintakulttuurikseen. Laji on muuttunut ja vakiintunut alun vaarallisista kokeiluista vakiintuneeksi, mutta alati kehittyväksi. Ensimmäinen skeittiparkki avattiin 1970-luvulla, lajiliitto perustettiin Yhdysvalloissa 1980-luvulla ja Suomessa vuonna 2003. Lajina skeittaus muuttaa säännöllisesti muotoaan sekä skeittilautojen teknisen kehityksen että skeittausympäristönä toimivan kaupunkitilan muutosten myötä. Kaupunkitilan muutokset ovat yhteydessä siihen, millaisia temppuja kulloinkin voi tehdä.

Nousiaisissa järjestetty skeittikoulu on osa yhdentoista kunnan yhteistä Mihi-liikuntapalvelua. Mihin ideana on tarjota kaikille alueen 13-19-vuotiaille nuorille maksutonta, matalan kynnyksen liikuntaa kuntarajoista riippumatta. Mihissä on tarjolla lukuisia eri liikuntalajeja, ja toimintaan voi osallistua vaikka lajia ei olisi koskaan harjoitellut.

Nousiaisissa on tarjolla runsaasti erilaisia omatoimisen liikkumisen mahdollistavia lähiliikuntapaikkoja. Skeittiparkin lisäksi Valpperin alakoulun pihalta löytyy monenlaiset pelit mahdollistava monitoimiareena. Rästäsmäen pururadalta löytyvät mm. Miekkavuoren juoksuportaat, monipuolinen frisbeegolfrata sekä ulkokuntoilulaitteet. Falkinkoski tarjoaa mahdollisuuden kylmäuintiin koko talvikauden. Muutenkin kuntalaisten liikunnallista elämäntapaa tuetaan jo vauvaiästä lähtien.