Kerrasta koukkuun

MihimestariFiilikset, Yleinen

roosa

Vuosikymmen sitten Roosa Närhen piti mennä Poweractionissa tanssimaan, mutta eksyikin taekwondoon. Pari vuotta myöhemmin hän voitti lajissa Pohjoismaiden mestaruuden.

Kun Roosa Närhi, 23, ja hänen ystävänsä saivat kymmenen vuotta sitten liikunnanopettajalta listan lajeista, joita he pääsisivät ilmaiseksi kokeilemaan, he lähtivät tanssimaan. Tanssi olikin peruttu, joten menivät taekwondoon. Sillä tiellä Närhi on yhä, ja urheilun parista löytynee myös ura. Syksyllä Närhi nimittäin aloittaa ammattikorkeakoulussa liiketalouden opiskelut, tarkoituksena on erikoistua urheilujohtamiseen ja markkinointiin.

Valinta tukeekin hyvin tämänhetkistä elämää. Närhi nimittäin paitsi treenaa myös työskentelee seuransa Budokwain salilla Saippuacenterissä.
– Tällä hetkellä ei elämään paljon muuta mahdukaan. Treenaan parikymmentä tuntia viikossa.Tänä vuonna tulin Pohjoismaiden mestaruuskisoissa toiseksi, SM-kisat ovat vielä edessä ja aion myös osallistua opiskelijoiden EM-kisoihin Moskovassa.

Taekwondo on elämäntapa

Taekwondosta onkin tullut Närhelle elämäntapa:
– Se on hauska ja monipuolinen laji. On potkuja, lyöntejä, itsepuolustustaitoja sekä kaksi eri kilpailumuotoa – liikesarjat ja ottelu. Kahdeksan vuotta kisasin liikesarjoissa, nyt viime vuonna siirryin ottelemaan. Se oli ollut pidemmän aikaa mielessä – että haluaa nähdä lajissa senkin puolen, hän miettii.
Kolmen vuoden takaisessa haastattelussa Närhi itse asiassa  sanoi, ettei hänellä ole sellaista hurjapäisyyttä, mitä otteluissa täytyisi olla, mutta niin vain näyttää sitäkin löytyneen. Onko se sitten niin, että sitä on musta silmä harva se viikko?
– Taekwondo on kyllä kontaktilaji, mutta otteleminen on ihan turvallista. Meillä on hyvät suojat ja kun osaavat ihmiset tekevät, ei siinä kuinkaan käy. Joskus voi joku mustelma tulla.

Rohkeasti mukaan

Kun Närhi aikanaan meni kokeilemaan lajia, hän rakastui siihen heti ja päätti saada vielä joskus mustan vyön. Nyt hänellä on ollut sellainen jo pitkään:
– Suoritin sen tosi nopeasti, 3,5 vuodessa, yleensä siihen menee ihmisiltä viidestä kahdeksaan vuotta. Vyöarvoissa eteneminen on kuitenkin enemmän itsensä mittaamista, kuin muita vastaan kilpailua. Pelkällä vyöllä ei voiteta mitään, eikä se miksikään ninjaksi tee ketään!
Poweractionia Närhi muistelee lämmöllä: vaikka laji löytyikin vähän vahingossa, niin löytyi kuitenkin:
– Suosittelen kyllä kokeilemaan monenlaisia lajeja, vaikka tätä taekwondoakin. Olemme mukana Poweractionissa, joten tänne vain. Mitään ei menetä jos kokeilee!

Teksti: Roope Lipasti
Kuva: Mauri Helle
Artikkeli on julkaistu Turku liikkelle -lehdessä.