Turku tarjoaa lapsille ja nuorille monipuolista harrasteliikuntaa

MihimestariFaktat, Yleinen

pic_5_788464_788465_1200
Terhi Lairolahti (TS 5.5.) ja A. Lehtonen (TS 14.5.) toivat mielipidekirjoituksissaan esiin tarpeen lasten ja nuorten harrasteliikunnalle. He totesivat, että aikaa ja sitoutumista vaativa kilpaurheilu ei sovi kaikille, joten sen lisäksi tulisi olla tarjolla rentoa ja monipuolista harrasteliikuntaa.
Kirjoittajien huoli on aiheellinen, sillä liikunta on välttämätöntä lapsen normaalin fyysisen kasvun ja motoristen taitojen kehittymisen kannalta. Liikuntataidot kehittävät myös lapsen itsetuntoa ja minäkuvaa.
Suositusten mukaan lasten ja nuorten tulisi liikkua yhdestä kahteen tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Liikunnan pitäisi olla sekä omaehtoista, kuten pihapelejä, välitunti- ja perheliikuntaa, että ohjattua, kuten koulun liikuntatunnit, liikuntakerhot ja urheiluseurojen harjoitukset.
Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus on järjestänyt jo pitkään seurojen ja yhdistysten kanssa yhteistyössä monipuolisia liikuntapalveluja lapsille ja nuorille. Maksutonta Poweraction-harrasteliikuntaa on tarjottu 13–19-vuotiaille nuorille jo yli 10 vuoden ajan.
Syksyllä Rajattomasti liikuntaa -seutuyhteistyön tuloksena tuote saa uuden nimen, MIHI.fi, uuden ulkoasun sekä viestintäkanavikseen verkkosivujen ja esitteiden lisäksi myös sosiaalisen median. MIHI.fi-toimintaan voivat jatkossa osallistua siis kaikki Turun seudun nuoret.
Liikuntamahdollisuuksista tiedotetaan nuorille aktiivisesti kouluissa, ja jatkossa myös eri kanavien kautta heidän vanhemmilleen.
MIHI.fi tarjoaa maksutonta, hauskaa ja rentoa liikuntaa. Nuoret voivat käydä samalla vuorolla joka viikko tai kokeilla uusia ja jännittäviä lajeja mieltymystensä mukaan.
Ohjattujen vuorojen lisäksi on mahdollista koota kaveriporukka ja varata oma pelivuoro. Myös erilaisia pelivälineitä on tarjolla omatoimiseen liikkumiseen.
Alakouluikäiset lapset voivat kokeilla erilaisia harrastusvaihtoehtoja maksuttoman Lapset liikkeelle -lajikokeilun parissa. Mukaan voi liittyä taas syksyllä sisäliikuntakauden alettua milloin tahansa, eikä lajista tarvitse tietää mitään etukäteen.
Tavoitteena on, että lajikokeilun avulla lapset löytäisivät itselleen mieluisan harrastuksen seurojen tarjonnasta.
Suositut jokaviikkoiset Lasten liikunnan ihmemaat eri puolilla kaupunkia tarjoavat perheen pienimmille lapsille mahdollisuuden nauttia liikunnan ilosta yhdessä omien vanhempien tai vaikkapa isovanhempien kanssa ilman suorituspaineita.
Kesäaikaan voi liikkua omatoimisesti lasten kanssa esimerkiksi Kupittaan Seikkailupuistosta lainattavilla välineillä.
Nämä Turun kaupungin harrasteliikuntamuodot täydentävät urheiluseurojen tekemää merkittävää perustyötä lasten ja nuorten liikuttamiseksi. Ne tarjoavat vaihtoehdon myös niille lapsille ja nuorille, jotka eivät halua tai enää jaksa sitoutua tavoitteelliseen urheiluun.
Jos oma seurasi on kiinnostunut tulemaan mukaan toimintaamme, kannattaa Turun kaupungin liikuntapalvelukeskukseen olla rohkeasti yhteydessä. Toisaalta toivomme kirjoittajien tavoin, että yhä useampi urheiluseura tarjoaisi erilaisia harrasteliikuntatoiminnan mahdollisuuksia omana perustyönään erityisesti joukkuelajeissa.
Lasten ja nuorten liikuttaminen on meidän kaikkien yhteinen haaste. Euroopan liikkuvimmista lapsista kasvaa tällä hetkellä Euroopan passiivisinta nuorisoa.
Liikuntapalvelukeskus haluaa siksi yhteistyössä seurojen ja yhdistysten kanssa jatkossakin tarjota lapsille ja nuorille innostavaa ja maksutonta harrasteliikuntaa, johon kuka tahansa voi tulla mukaan aiemmasta liikuntataustasta riippumatta.
Jos lapsesi kaipaa syksyllä aktivoitumista harrasteliikunnan avulla, tervetuloa kokemaan liikunnan iloa. Löydät tarkempia tietoja palveluista kaupungin uudistuvilta nettisivuilta alkusyksystä.
Myös liikuntapalvelukeskuksen liikuntapalveluvastaavat auttavat ja palvelevat mielellään sopivien harrastusten löytymiseksi.