Jooga – #päättäjäisten palautteesta suosikkilajiksi

MihimestariFiilikset, Yleinen

IMG_8903
Viime toukokuun yhdeksäsluokkalaisille suunnatussa #päättäjäiset-tapahtumassa tuli toive saada astangajooga uudeksi MIHI-lajiksi. Uudet lajiehdotukset pyritään aina ottamaan mukaan ohjelmaan, joten tänä vuonna astangaa pääsee harrastamaan maanantaisin Puolalan koulun yläsalissa. Liikuntasaliin kuljetaan B-ovesta, joka sijaitsee pihan portista katsoen heti vasemmalla. Ohjaaja-Marko on tunnin alkuun asti ovella vastassa ja opastaa perille saliin. Joogaan kannattaa ottaa mukaan mukavat vaatteet ja oman joogamaton, jos sellaisen omistat. Sisätossuja ei tarvita.
Joogatunti aloitetaan hengitykseen keskittymisellä. Tämä rauhoittaa hengitystä ja vähitellen myös opettaa hengittämään koko keuhkojen tilavuudella. Hengityksestä siirrytään aurinkotervehdykseen, joka lämmittää kehon lihakset. Tämän jälkeen aletaan tehdä seisoma-asentoja. Usein ohjaaja antoi asennosta helpomman ja hieman haasteellisemman version. Näin kukin joogaaja saattoi valita, kuinka paljon tänään halua haastaa itseään. Ohjaaja kiertelee salissa ja käy tarvittaessa korjaamassa asentoja.
 
IMG_8904
Salissa kuului välillä vaimeita tirskahduksia silloin kun asanat tuntuivat alussa vähän vaikeilta. Kukin joogaaja teki kuitenkin notkeutensa tai voimiensa mukaan. Koska tunti etenee aina tuttujen raamien mukaan, on tämä laji jossa saa varmasti huomata ja iloita omasta edistymisestään!
Jotkut liikesarjat tehtiin sulavasti ja ne näyttivät helpoilta ohjaajan näyttäessä mallisuoritusta, pääsee niissä kuitenkin haastamaan itseään. Istuma-asennoissa etsittiin hengityksen avulla kylkiluiden ja nikamien välille tilaa. Uskaltauduin liittymään mukaan ja jo muutaman hengityksen jälkeen huomasin miten hyvää se hengittely ja suoristautuminen tekee päivän töissä painuneelle ryhdilleni.
Tunnin päätti ihana loppurentoutus, jossa keskitettiin kerrallaan huomio yhteen kehon osaan. Rentoutuksen jujuna oli tuntea ja havainnoida kaikki tuntemukset kussakin kohdassa ja siirtyä sitten eteenpäin. Marko opasti että rentoutusharjoitusta tekemällä kehotietoisuus alkaa hiljalleen kehittyä, mikä herkistää tuntemaan joogan vaikutukset aina vain paremmin. Rentoutuksen aikana salissa oli käsin kosketeltavan rauhallinen ja levollinen tunnelma.
Astangajooga tarjoaa monipuolisen harjoituksen. Pääset kehittämään lihaskuntoasi ja notkeuttasi, saat onnistumisen kokemuksia edistymisestäsi ja bonuksena tämän kaiken päälle vielä viikon parhaimman rentoutushetken. Aika mainio diili!
IMG_8897