Parkouria syksyn hämärässä

MihimestariFiilikset, Yleinen

IMG_9378
Olipa kerran synkkä ja myrskyinen yö. No, ehkä vähän liioittelin, mutta pimeää oli maanantaisena iltana kun parkourin harrastajat kokoontuivat Turun tuomiokirkolla.
Parkourissa ei Turussa järjestetä erillisiä alkeiskursseja, homman oppii kun tulee paikalle maanantain yhteisjameihin ja seuraa kokeneempia. Treeneissä kaikki harjoittelevat oman kehitystasonsa mukaisesti. Esimerkiksi parkourista tänä syksynä innostunut Oona kävi ensimmäisissä treeneissä vain katselemassa ja opettelee nyt voltteja, kärrynpyöriä sekä erilaisia hyppyjä. Maanantaisissa jameissa on säävaraus, joten etukäteen kannattaa tsekata ryhmän facebook-sivutIMG_9427
Parkourin ideana on edetä mahdollisimman sulavasti ja nopeasti paikasta toiseen. Parkour syntyi Pariisin esikaupungeissa 1980-luvulla. Vaikka tarkoitus on edetä mahdollisimman tehokkaasti, on liikkumisen sulavuudella myös merkitystä. Parkourissa riittää siis opittavaa ja haasteita vaikka koko loppuelämäksi. Maanantain jameissa käydään usein Åbo Akademin ja Turun yliopiston nurkilla, sillä alueelta löytyy hyviä tasanteita, portaita ja kattoja. Myös sinnikkyys kehittyy parkourissa. Jokaista liikettä kannustetaan kokeilemaan kolme kertaa. Ensinnäkin siksi että yleensä ensimmäisellä kerralla ei voi onnistua. Toiseksi myös siksi että onnistuminen muuttuu osaamiseksi vasta kun harjoituskertoja on takana muutama.
IMG_9394
Parkour muuttaakin tavan kokea ympäristön aivan uudenlaiseksi. ”Kauppareissulla mietit kuinka tuota kaidetta tai porrastasannetta voisi hyödyntää. Parkour avaa aivan uuden maailman.”, lajia jo vuosia harrastanut Miika kuvailee.
IMG_9356
Parkourin harrastaminen aktivoi koko kehon lihaksia sekä kehittää tasapainoa ja motoriikkaa. Rämäpää ei tarvitse olla, eikä parkour ole extreme-laji. Huolellisella lämmittelyllä vältetään revähdykset ja eteneminen sovitetaan omaan taitotasoon. Parkour on hauskanpitoa sekä omien rajojen ylittämistä. Tämän lisäksi kaupanpäälle tulee iso annos yhteisöllisyyttä, kannustusta ja innostusta. Tervetuloa mukaan!