Ystävykset hurmaantuivat itsepuolustuslajeista (Turkulainen 16.12.2015)

MihimestariFiilikset, Yleinen

Mihin uusin kolumni on nyt luettavissa uusimman kaupunkilehti Turkulaisen sivulla kahdeksan sekä sen näköislehdessä.

Versio 2

Ystävykset hurmaantuivat itsepuolustuslajeista

Lukion kolmatta luokkaa käyvät Susanna Ailanto ja Susanne Lehti ystävystyivät Susannen vaihdettua koulua. Kanadassa vietetyn vaihto-oppilasvuoden jälkeen paluu vuotta nuorempien seuraan Paraisten lukioon ei Susannea huvittanut, joten hän otti ja loikkasi Kaarinan lukioon. Uudesta koulusta löytyi myös uusi ystävä ja siitä asti tytöt ovat olleet erottamattomat.

Tytöillä on varsin erilaiset harrastustaustat. Susanna harrasti viime kesään asti yleisurheilua seitsemän kertaa viikossa. Yleisurheilu jäi kun Susanna halusi panostaa opiskeluun. Lisäksi aikataulujen sovittaminen tosissaan urheilevan poikaystävän kanssa osoittautui kerrassaan mahdottomaksi. Susannella taas liikunnan harrastaminen taas on ollut satunnaisempaa ja vaihtelevaa. Hänen intohimonaan ovat hyvät tv-sarjat, käsityöt ja askartelu.

Kun toinen tytöistä kaipasi jotain urheilua ennen niin tiiviisti harrastamansa yleisurheilun tilalle ja toinen taas luovuuden sekä kädentaitojen vastapainoksi, löytyi kaivattu ratkaisu MIHI.fi-tuotteesta. MIHI.fi on yhdentoista kunnan yhteinen, maksutonta liikuntaa 13-19-vuotiaille tarjoava palvelu. MIHissä saa vapaasti kokeilla ja harrastaa eri liikuntalajeja kuntarajoista välittämättä eikä ennakkotietoja lajista tai erikoisvarusteita tarvita.

Tytöt hakivat liikuntakalenterin koulun liikunnanopettajalta ja alkoivat etsiä itselleen sopivaa lajia. Koska yleisurheilijaa eivät ryhmäliikuntatunnit innostaneet, valikoitui lajeiksi kuntonyrkkeily ja taekwondo. Treeneissä harjoitellaan kuntonyrkkeilyn lisäksi myös kuntopainia, kahvakuulailua sekä krav magaa, joten taidot kasvavat kohisten. Taekwondossa taas kiitosta saa erinomainen ohjaaja. Taekwondoon tytöt tykästyivät niin paljon, että lisäsivät viikkoon toisenkin treenikerran.

Kaverukset ovat kokeilleet myös muita MIHIn lajeja. Astangajoogassa he kävivät kerran, mutta alkusyksyn täpötäysi sali sai tytöt etsimään muita vaihtoehtoja. Boulderointiin tytöt pyrähtivät yllättäen paikalle kun eivät muistaneet sen olevan ainoa laji, jossa on ennakkoilmoittautuminen. Mukaan kuitenkin vielä mahtui ja siinä missä Susanna tutustui lajiin turvallisesti ja varovaisesti, viiletti Susanne jo katonrajassa pudotakseen päistikkaa matoille seuraavassa hetkessä. Keilaamassa tytöt käyvät isommalla kaveriporukalla, mutta kuplafutis kuumottaa vielä kokeilulistalla. Tyttöjen mielestä liikunnan maksuttomuus on pop, sillä omalla aikuistumisella ja vanhempien maksuhalukkuudella juoksevien menojen suhteen tuntuu mystisesti olevan käänteinen korrelaatiosuhde.    

Taija Junnila

mihi.fi -hankkeen jäsen