Katsaus suosituimpiin, uusiin urheilulajeihin

Jari LiitolaYleinen

MIHI (mihi.fi) on ”väline”, jonka kautta jo sadat 13-19 -vuotiaat varsinaissuomalaiset nuoret voivat kokeilla ja harrastaa kymmeniä eri urheilu- ja harrastuslajeja. MIHI-passin hakeneita jäseniä on kohta jo 600.
Samaan aikaan saamme lukea, kuinka mm. jääkiekko ja golf kärsivät yleisökadosta ja harrastajien sekä fanien vanhentumisesta.
Tilalle on nousemassa aivan uudenlaisia, kaikin tavoin modernimpia 2020-luvun urheilulajeja, joista osa on jo mm. USA:ssa jättimäisiä suosiossaan.

Kilpapelaaminen, eli E-SPORTS

Kilpapelaamisen nimellä kulkevat kaikki jo nyt valtavan suosion saaneet joukkovideopelaamisen variaatiot. Sille löytyy Suomestakin jo virallinen oma liittonsa, SEUL (Suomen elektronisen Urheilun Liitto).
Juuri päättynyt Suomen suurin ”konetapahtuma”, Assemblykin oli näyttävänä e-sports -ikkunana maailmaan. Ylekin taas televisioi Counter Striken finaalit ammattimaisine selostuksineen.
Alta löytyy Vicen laaja, viisiosainen reportaasi, jossa jo sanotaankin e-sportsin olevan maailman suurin urheilutapahtuma. Parhaat tienaavatkin helposti jo miljoonia pelaamisellaan.

Drone Racing

Toinen kasvava uusi urheilulaji on Drone Racing, jossa valmeilla sekä itse rakennetuilla lennokeilla kisataan fyysisillä radoilla ympäri maailman.

USA:ssa on liiga jo täydessä vauhdissa ja MM-kisatkin pidetään lokakuussa Hawailla.
Miten katsojat? Missä he ovat? Osa tietysti paikan päällä, mutta suurin osa istuu kotonaan, ja seuraa tapahtumaa ruutujen läpi, tai virtuaalilasit päässään.

Summaus

Haluttiin tai ei, uudet lajit ovat jo täällä, ja haalivat koko ajan miljoonia nuoria lisää katsojiksi ja harrastajiksi.
Uusissa, staattisemmissa urheilulajeissakin tärkeintä on silti pitää hyvästä fyysisestä kunnostaan huolta. Niin tekevät ammattimaiset pokerinpelaajatkin.
MIHI tulee edelleen tekemään työtä sen eteen, että nuorille löytyy rentoutumiskeinot ja mahdollisuudet ylläpitää hyvää fyysistä kuntoa kasvavien virtuaaliurheilulajienkin rinnalla. Hae Mihipassi ja tule sinäkin liikkumaan, jotta jaksat treenata koneella 😉
Jari Liitola,
Mihiryhmän jäsen ja fyysisen sekä virtuaaliliikunnan ystävä