Urbaani hip hop valloittaa

Taija HäggYleinen

Hip hop on erottamaton osa urbaania kulttuuria ja edelleen jatkuvasti kehittyvä tanssityyli. Mihissä hip hopia pääsee tanssimaan Dance Studio Funkyssa, jota sijaitsee Saippua-Centerissä (Artturinkatu 2). Hip hop-tunti sisältää alkulämmittelyn, venyttelyn ja tanssillisen loppusarjan. Tämän lisäksi tunnilla tehdään hieman myös lihaskuntoa. Tunnilla saa tanssia sielunsa kyllyydestä, sillä alkulämmittelystä alkaen musiikki on maailman parasta. Tunnille voi tulla ilman aiempaa tanssitaustaa, sillä askeleet ja perusliikkeet käydään huolella läpi. Mukaan tunnille tarvitset väljät vaatteet, sisätossut sekä vesipullon.

Hip hop on erottamaton osa urbaania kulttuuria, jonka juuret löytyvät syvältä New Yorkin kortteleista. Sana hip tarkoittaa muodikkuutta tai ajanhermoilla olemista, hop taas hyppyä ja liikettä. Hip hop merkitsee siis tietoista liikettä. Hip hop pohjautuu funk-, soul- ja discomusiikkiin. Vaikka räppiä ja hip hopia käytetään usein synonyymeina, ei hip hopin tarvitse sisältää räppiä vaan tanssia voi vaikka instrumentaalimusiikin tahtiin. Hip hopiin kuuluu olennaisesti myös beatboxing, musiikin sämpläys sekä scrachaus eli levysoittimilla tehtävä miksaus.

Hip hop on urbaani kulttuuri, jonka syntysija löytyy 1970-luvun New Yorkin afroamerikkalaisten asuttamista Bronxin ja Brooklynin kaupunginosista. Tuolloin köyhyys ja työttömyys olivat kasvussa, ja esimerkiksi Bronxissa sytytettiin useita rakennuksia tuleen protestiksi rasismia vastaan. Myös nuorten jengiytyminen kasvoi tuolloin suuresti. Hip hop syntyi 1970-luvun Bronxissa kun jamaikalaissyntyinen Clive Cambel eli DJ Kool Herc alkoi järjestää legendaarisia korttelibileitä, joissa soitettiin funkia. Bileissä James Brownin musiikki antoi toivoa asuttamispolitiikan uhreiksi joutuneelle köyhälle työväenluokalle. DJ Kool Herc keksi eristää funk-kappaleiden rumpuperkussion (break) ja soittaa sitä kahdelta levyltä pidentäen näin sen kestoa. Herc keksi myös nimityksen b-boy tarkoittamaan break-osuuksien tanssijoita.

DJ Kool Hercin ja James Brownin lisäksi hip hopin pioneereja on DJ Afrika Bambaata, joka vaikutti myös mustissa panttereissa eli afroamerikkalaisten poliittisessa ääriryhmässä. Africa Bambaataa vaikutti hip hopin ideologiseen sanomaan. Hän halusi tarjota nuorille positiivisia roolimalleja ja halusi heidän turvautuvan väkivallan sijasta taiteeseen. Hip hop viestitti mustien tasavertaisuudesta, ja esimerkiksi James Brown lauloi ”Say it loud, I’m black and I’m proud”. Uusi musiikki synnytti uuden tavan tanssia ja jo 1970-luvun alussa ensimmäinen break-tanssijoiden sukupolvi oli syntynyt. The Last Poets-ryhmä taas keksi yhdistää funkia ja yhteiskunnallisesti tiedostavaa puhemusiikkia ja näin oli synnyttämässä räppiä.

Hip hop-kulttuuriin kuuluu neljä elementtiä eli DJ, MC, b-boy ja graffitit. DJ:t soittivat ja manipuloivat kappaleita livenä levysoittimilla jo kauan ennen hip hopia, mutta vasta DJ Kool Herc keksi hyödyntää soul-, funk- ja r&b-kappaleiden break beateja. Kool Hercin soittamisesta insiproituneena Joseph Saddler eli DJ Gransmaster Flash kehitti miksausta soittamalla samaa kappaletta kahdelta vinyyliltä peräkkäin ja näin pidentäen sen kestoa. Saddlerin The Adventures Grandmaster Flash on the Wheels Of Steel on yksi ensimmäisistä hip hop-äänityksistä.

 

MC taas viittaa sanoihin master of ceremonies tarkoittaen DJ:n tai beatboxaajan luoman biitin päälle riimittelevää räppäriä. Rap pohjautuu spoken word poetry-taiteeseen ja hip hopin alkuvaiheessa MC.n tehtävänä oli tukea DJ:tä, pitää yllä tunnelmaa sekä kannustaa ihmisiä tanssimaan. Rap on nykyään hip hopin tunnetuin elementti.

Break dance syntyi afroamerikkailaisten ja hispaaninuorten muodostamissa katujengeissä, jotka hallitsivat köyhiä alueita. Breikissä nuoria jengiläisiä kiehtoi sen fyysinen taituruus sekä kilpailuhenkisyys, joka kulminoitui battleihin. Battlessa tanssijat kilpailevat omaperäisyydestä, musikaalisuudesta ja parhaimmista liikkeistä voittaakseen muiden kunnioituksen tai ratkaistakseen erimielisyyden. Battlet olivat toisinaan myös vaihtoehto jengitappeluille.

Hip hop on aina ottanut vaikutteita muista tanssityyleistä ja kaikenlaisesta musiikista. Hip hopin alalajeja on jo vaikka kuinka monta ja uusia syntyy koko ajan lisää. 2000-luvulla syntyneitä hip hopin katutansseja ovat esimerkiksi turfing, Chicago footwork, dougie, Mephis jookin’, jerking, flexing ja ligh feet/get high. Samalla breikkaus ja alkuperäinen 1980- ja 90-luvun party dance-liikkeisiin perustuva hip hop kehittyvät edelleen. Koska hip hop on moninainen ja jatkuvasti kehittyvä, on myös jokaisella opettajalla omannäköisensä tunnit.

Lisää hip hopista Sara Pikkaraisen opinnäytteestä.