Hyppypotkuin taekwondotreeneihin!

Taija HäggFiilikset

Painovoimaa uhmaavia hyppypotkuja, salamannopeaa jalkatyöskentelyä, huimaa notkeutta sekä räjähtävää voimaa. Sitä kaikkea ja paljon muuta on taekwondo.

Mihissä taekwondoa saa harrastaa upeissa ja uusissa tiloissa Budokwai Turun tiloissa osoitteessa Uhrilähteenkatu 2. Harjoitukset ovat torstaisin ja ikäryhmittäin jaoteltuina niin että 13-14-vuotiaat treenaavat klo 18.00-19.15 ja 15-19-vuotiaat taas klo 19.15-20.30. Uusi taekwondosali on niin tilava, että useat ryhmät voivat harjoitella samanaikaisesti ja löytyypä sieltä vanhemmillekin oma hoitopaikkansa, jonne heidät voi laittaa säilytykseen treenien ajaksi!

Treenien alussa tehdään monipuolisesti erilaisia liikkuvuusharjoituksia ennen kuin siirrytään itse lajiharjoitteluun. Harjoituksen lopussa tehdään vielä hieman lihaskuntoharjoituksia.

Taekwondon historiaa

Itsepuolustuslaji taekwondo on peräisin Koreasta. Se on maailman harrastetuin kamppailulaji, joka on saanut vaikutteita sekä ikivanhoista korealaisista taisteluperinteistä että Shōtōkan-karatesta. Taekwondo on myös olympialaji. Moni ei tiedä, että kuuluisa näyttelijä Chuck Norris saavutti taitonsa alunperin taekwondoa harjoittelemalla ennen kuin alkoi käydä karateturnauksissa.

Taekwondoa voi harrastaa itsepuolustuslajina tai siinä voi kilpailla. Taekwondo-treeneissä harjoitellaan ryhmissä. Lajissa painotetaan kunnioittavaa asennetta sekä harjoituspareja että opettajaa kohtaan. Taekwondossa tavoitteena on saavuttaa teknisen täydellisyyden lisäksi kehon ja mielen yhteys. Taekwondon harrastaminen kehittää mielenhallintaa ja keskittymiskykyä – täydellinen laji koulumenestyksen takaamiseksi! Lisäksi itsepuolutustaidot tuovat myös itseluottamusta!

Kilpaottelussa (kyorugi) on täyskontakti sallittu. Tämän vuoksi kilpailuissa käytetään rintapanssaria, käsi- ja jalkasuojia, alasuojia, hanskoja, hammassuojia sekä kypärää. Taekwondossa pääpaino on potkuilla, joten kilpaottelut ovat hyvin näyttäviä sekä nopeatempoisia. Säännöt kieltävät kiinnipitämisen, vastustajan kaatamisen sekä lantion alapuoliset potkut. Katsojan on helppo seurata kilpaotteluita, sillä niissä on käytössä reaaliaikainen elektroninen pistelasku. Pisteitä otteluissa saa seuraavasti:

  • vartaloon osuvasta potkusta tai lyönnistä tulee 1 piste
  • vartaloon osuvasta selän kautta pyörähtävästä potkusta saa 3 pistettä
  • päähän osuvasta potkusta saa niinikään 3 pistettä
  • päähän osuvasta selän kautta kierähtävästä potkusta saa 4 pistettä.

Tämän lisäksi taekwondossa voi kilpailla liikesarjoissa (poomsae). Kilpailuissa osanottajat tekevät ennalta määrättyjä liikesarjoja yksin, pareittain tai ryhmissä. Tuomarit arvioivat suorituksen puhtautta ja uskottavuutta. Liikesarjakilpailuissa on myös freestyle-sarja, jossa kilpailijat kehittävät oman liikesarjansa taekwondoliikkeitä ja akrobatiaa yhdistelemällä. Myös freestylessä voidaan kilpailla yksittäin, pareittain tai ryhmissä.

Jos etsit itsellesi monipuolista harrastusta, jossa yhdistyy sekä aerobinen että lihaskuntoharjoittelu sekä oppii vielä uusia taitojakin, on taekwondo ehdottomasti tutustumisen arvoinen laji!