Jenkkifutiksessa tytökin saa töniä!

Taija HäggFiilikset

Aurinkoisena sunnuntaiaamuna Turun Macron-areenalla on tyttöjen amerikkalaisen jalkapallon treenit alkamassa. Kaverukset Aada Latokallio ja Kiraz Yüksektepe kertovat että jenkkifutis on paras laji, koska tässä tytökin saavat töniä. Kiraz kertoo, että hänestä on kivaa kaatua maahan, ja treeneissä käytetään hauskoja välineitä. Aada jatkaa, että amerikkalainen jalkapallo on ensimmäinen harrastus, jonne on aina hauska tulla.

Tyttöjen seura West Coast Phoenix perustettiin vuonna 2012 edellisen seuran Oak Ladysin lopetettua. Amerikkalaisen jalkapallon suosio kasvaa silmissä, nykyään pelataan kolmessa divisioonassa sekä vaahteraliigaa. 1. divisioonassa on pelaa viisi joukkuetta aina Rovaniemellä asti ja Turun alueelta mukana on kaksi joukkuetta, Turku Trojans sekä Raision West Coast Phoenix.

West Coast Phoenixin naiset treenaavat neljästi viikossa ja junioritreenit pidetään sunnuntaisin Macron-areenalla Turussa, osoitteessa Kaviokuja 3. Treeneissä harjoitellaan alkulämmittelyn jälkeen eri pelitilanteita. Vaikka itse pelissä pelaajilla on omat roolinsa, tekevät treeneissä kaikki samoja pallonkäsittely-, askellus- ja kopitteluharjoituksia. Treeneissä harjoitellaan monipuolisesti juoksua, voimaa, käsien käyttöä sekä pelitilanteiden lukemista. Amerikkalaisesta jalkapallosta löytyy myös oma rooli ihan kaikille, sillä pelissä on monenlaisia pelipaikkoja.

Jenkkifutis on strategialaji

Amerikkalainen jalkapallo vaikuttaa ensi näkemältä hieman monimutkaiselta peliltä, mutta oikeasti se on kerrassaan nerokas strategialaji! Yleensä pallopeleissä pelaajat pyörivät ympäri kenttää ja yrittävät saada maalin aikaiseksi. Jenkkifutiksessa kyse taas on ikään kuin kahden valtion välisestä sodankäynnistä, jossa toinen maa yrittää valloittaa toiselta alueita. Kun hyökkäävä osapuoli on saanut vallatuksi toisen alueen, on se päätynyt toisen maali-alueelle ja saa suorituksestaan pisteitä.

Vertaus kahden valtion väliseen sodankäyntiin on sikälikin toimiva, että jenkkifutiksessa joukkueilla on käytössään tuhansittain pelistrategioita. Siksi lajia kutsutaankin nurmikenttien shakiksi. Pelaajiakin on kuin sotaväessä konsanaan, sillä puolustukseen ja hyökkäykseen on omat pelaajansa, ja vieläpä pallon potkaisua varten on oma lentopotkujoukkueensa.

Hyökkäävä joukkue valitaan arpomalla ja pelin käynnistyessä puolustava joukkue potkaisee pallon niin pitkälle kuin pippuri kasvaa tehdäkseen kuljettavan matkan maalialueelle vastustajalleen mahdollisimman pitkäksi. Pelissä hyökkäävä joukkue pyrkii tuomaan palloa mahdollisimman lähelle maalialuetta ja puolustus taas vastaavaksi yrittää estää moisen yrityksen. Puolustuksen tehtävänä on pysäyttää hyökkäyksen pallonkuljetus joko estämällä pallon heitto tai taklaamalla palloa kantava pelaaja. Siinä vaiheessa kun puolustus saa keskeytettyä pysäytettyä pallon kuljettamisen, vaihtuu hyökkäysvuoro. Koska palloa kuljettava pelaaja voidaan joko taklata tai blokata, on jenkkifutis hyvin fyysinen laji.

Pelin voittaa se joukkue, jolla on peliajan jälkeen enemmän pisteitä. Niitä kertyy seuraavasti:

  • pallon kuljettamista vastustajan maalialueelle kutsutaan touchdowniksi, ja siitä saa kuusi pistettä.
  • Jos pallo potkaistaan maalihaarukasta läpi, tulee pisteitä kolme.
  • Onnistuneen maalin jälkeen hyökkäys saa mahdollisuuden yrittää lisäpisteitä. Tämä yritys alkaa kaksi jaardia maalialueesta ja se voidaan joko pelata tai potkaista. Potkaisemalla saa yhden lisäpisteen ja kuljettamalla pallon heitto- tai juoksupelillä lisäpisteitä tulee kaksi.
  • Jos joukkue tekee oman maalin, vastustaja saa kaksi pistettä.

Pelin kulku on seuraava: Hyökkäävällä joukkueella on neljä yritystä, joiden kuluessa sen tulee kuljettaa palloa vähintään 10 jaardia eteenpäin joko heittäen tai kantaen. Jos hyökkäys saa kuljetettua palloa vaaditun määrän, saa se uudet neljä yritystä. Jos hyökkäys ei ole edennyt tarpeeksi kolmen yrityksen kuluessa, voi se viimeiseksi yrittää saada pallon mahdollisimman kauaksi potkaisemalla. Hyökkäysvuoro vaihtuu jos puolustus saa pallon haltuunsa, jos hyökkäävä joukkue ei ole edennyt tarpeeksi tai kun se on saanut tehdyksi maalin. Ottelu päättyy peliajan päätyttyä, jolloin eniten pisteitä saanut joukkue voittaa.